TavsiyeKitap: Ana-Baba Rehberi (3)


Okul Öncesi Dönemde Ana-Baba Rehberi
Çamlıca Çocuk
Elif Koca-Seval Erden

Beş kitaptan oluşan bir rehber set. Her kitap ebeveynlere çeşitli konularda bilgiler veriyor. Detaya inmeden temel bilgileri içeren kitaplar. En çok oyun ve oyuncaklar hakkında olan 4. kitabı sevdim. Kitaplar anne-babaların çocuklarını daha iyi tanımaları, gelişim özellikleri ve problemlerinin çözümü noktasında kendilerini geliştirmeleri gayesiyle hazırlanmıştır.
  • 1. Kitap: Okul Öncesi Dönemin Önemi

Okul öncesi dönem çocukların özellikleri, her yaş için bilişsel gelişim, motor gelişim, duygusal ve sosyal gelişim özellikleri ve yaş grupları için örnek etkinlikler ebeveynler için faydalı olacaktır. Özellikle bilişsel gelişim için ilk 6 yaş çok önemlidir. Bu bakımdan bu dönemde çocuklarını iyi tanıyan anne-babalar çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmada etkili olacaklardır. Okul öncesi dönem çocuklar için Türkçe, Müzik, Matematik, Drama ve Hareket etkinlikleri kitabın güzel olan kısımlarından. 

  • 2. Kitap: Aile Ortamının Rolü

Anne-baba tutumları, iletişim ve olumlu disiplin, iletişim engelleri bu kitapta anlatılan konulardan. Bana göre kitabın en güzel bölümü, olumlu disiplin sağlamak için verilen bilgiler. Çocuğun özdenetim kazanması da verilen örnekler ile etkili bir şekilde anlatılmış. Olumlu disiplin ilkeleri kısaca şunlar: kararlılık, kesinlik, süreklilik, sakinlik, ödüllendirme. 

  • 3. Kitap: Aile İçi Sağlıklı İletişim

Başarılı iletişim için neler yapılmalı, Çocukta kişilik gelişimi, İstenmeyen Davranışlarla Baş Etmek, Kardeş Kıskançlığı bu kitabın konuları arasında. Çocuğu dinlemek, çocuğun kendini  ifade etmesine imkan vermek bu kitabın en önemli vurgularından biri. Kardeş kıskançlığını önlemek için neler yapılabileceği de maddeler halinde sıralanmış. 

  • 4. Kitap: Oyun ve Oyuncak Seçimi

Oyunun çocuk gelişimine verdiği olumlu etkiler çok fazla. Bilişsel gelişimden dil gelişimine, fiziksel gelişimden motor becerileri gelişime, sosyal gelişimden duygusal gelişime… her gelişim alanı için oyun ve oyuncaklar çok önemli olmaktadır. Her yaş grubu için hangi oyuncaların daha uygun olacağının anlatılmış olması da güzel. Mesela 2-3 yaş aralığı için uygun oyuncaklar şu şekilde sıralanmış: sallanan at, bisiklet, çekiçle çakılan tahta çiviler, büyük legolar, plastik bloklar, küçük puzzle, oyuncak telefon, kazıcı, taşıyıcı oyuncaklar. 

  • 5. Kitap: Çocuk Kitapları


Çocukların kitapla ilk tanışmaları nasıl olmalıdır? Yetişkinliğe geçişte kitapla ilk tanışmanın önemli olduğu artık biliniyor. Çocuğun kitabı tanıması, sevmesi, hikaye ve masalların dünyasına atacağı adımlar kitap okuma alışkanlığı için çok önemlidir. Çocuk kitapları nasıl olmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir? sorularının cevapları bu kitapta. Kitabın boyut, kapak, cilt, kağıt, sayfa düzeni, resimler gibi fiziki özellikleri; karakter, konu, anlaşılırlık gibi içerik özellikle nasıl olmalıdır? Hangi yaş grubu için ne tür kitaplar daha faydalı olur? Bu sorulara cevap veriliyor. Mesela, içerik olarak çocuğun anlayabileceği somut bir anlatım, öcü, canavar, tecavüz gibi olumsuz ve travmatik olabilecek kelimelerin olmaması çocuk kitapları için önemli olan temel noktalardandır.

Yorumlar

  1. Aman aman tüm çocuk kitaplarının, ders kitabı değil MASAL, hikayelerin bile tamamını okumak şart oldu. Yoksa korkunç dehşet iğrenç ötesi masallar, hikayeler oluyormuş. Geçen bir tanesi sosyal medyada çıktı dehşete kapıldım "Kızım annen öldü benle evlenir misin?" diye masal varmış hikaye kitabında!!! Onun için tüm kitapları okuyalım, inceleyelim, malum parti yüzünden her önüne gelen yazar olmuş, çocuk kitabı yazıyor, artık bulaşıkçıdan hemşire, müsteşar olması gibi...:((

    Çocuklarımızı düşünüyorsak tüm kitapları büyüteçle inceleyeceğiz, eskiden gerek yoktu akp sayesinde şartı oldu:((((

    Eline sağlık..önemli bir konuya değinmişsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medyadaki kitap gerçekten iğrençti. Ona benzer kitaplar maalesef kendine yer bulabiliyor. Çocuklarımız için alacağımız kitaplar rastgele karşımıza çıkan kitaplar değil, araştırarak, bilerek aldığımız kitaplar olmalı.
      Ehil olmayan kişilerce yapılan işlere dalarsak işin içinden çıkmak mümkün olmaz. İnşallah her şey güzel olu.

      Sil
    2. Sorma Arif kardeşim sorma.
      Demişsin ya ehli olmayan kişilerce yapılan işler diye, işte malum partinin yandaşları çalıyor kapısını partinin, (ben çok iyi biliyorum bu işlerin nasıl döndüğünü çünkü eskiden faaaldim 80'li yıllarda)
      "Bana iş verin, elinizi ayağınız öpeyim, ben hep size oy veriyorum, ailece size oy veriyoruz" diyor
      Onlar da "Gel sen kitap yaz, masal yaz, hikaye yaz, çocuklara ne kolay değil mi?"
      işte böyle...bulaşıkçı hemşire olsun, öteki bulaşıkçı ameliyat teknikeri...sonra ameliyat masası ısınmış bebek sizlere ömür yanmış!!!off off çok dertliyim yandaşlığın .... çıkardılar.

      Sil
  2. Bu kitaplara mutlaka göz atmalıyım :) Teşekkürler Arif :)

    YanıtlaSil
  3. Çamlıca'dan çıktıysa tereddütsüz alınır. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. 5. kitabın konusu ayrıca çok güzel göründü gözüme , gerçi ben/biz bu kadar bilinçli yetiştiremedik oğlumu ama şimdi bu kitapların tanıtımını yapmakla yeni anne/baba ve adaylarına çok faydalı bir iş yaptığınızı düşünüyorum , teşekkürler , emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini beğendiğimi söyleyebilirim kitapların. Çocuk kitapları hususunda bilinçsiz davranabiliyoruz hepimiz. Kitabın kötüsü olmaz diye düşünebiliyoruz. Fakat kitapların da kötüsü olabiliyor. Özellikle de çocuk kitaplarının.

      Sil
  5. Güzel bir öneri olmuş, anne ve babalar için bu tür konular çok önemli.

    YanıtlaSil
  6. Çocuk gelişimine dair felan kitaplara göz atıyordum. Ben cahil kaldım çocuklarım kalmasın, diyerekten. :) Bu tevafuk güzel oldu. Yer işaretleri kısmına hemen adresi kaydediyorum. Zira böyle şeyler önemli. :)

    YanıtlaSil
  7. oleey lazım olanlara söleriiz :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi