Bir Şehirle Tanışma Hikayesi: Mardin - 3


Kısıtlı vaktimizde minik bir gezinin sonuna geliyoruz ağır ağır. Mardin'in yöresel lezzetlerini tatmadan gitmek olmaz düşüncesiyle tavsiye üzerine Sultan Sofrası lokantasına giriyoruz. Ne çok dar ne çok geniş olan alana lükse kaçmadan yerleştirilmiş masa ve sandalyeler. Biraz bekleyişten sonra siparişler geliyor: Mardin Kebabı, Mardin etli ekmeği, kaburga dolması ve şembeşekten(şam böreği) oluşan bir servis tabağında. Adana Kebabı'na benzeyen Mardin kebabı, et ile hamurun içiçe geçtiği etli ekmek, Şam börek ve kaburga dolması yemeye değer. Birbirinden lezzetli yemekleri tadarken, bölgenin kendine has kabında ikram edilen ayranla yüreğimizi ferahlatıyoruz.
Günün sonlarına doğru yaklaşıyorken, güneş taş duvarlar arasında parıltılarını toplamaya başlıyor. Belki talihimizden, belki dikkatsizliğimizden Mardin semalarını süsleyen güvercinleri göremeden şehirden ayrılma vaktimiz geliyor. Çatıların üzerinde oyunları, taklaları ve ani manevralarıyla izleyenleri mest eden bir kaç güvercinden daha fazlasını göremiyoruz.
Kahve kokularıyla ciğerlerimiz cezbeye gelmişken, kahve almadan şehirden ayrılmak olmaz. Yemen kahvecisi, Kimkim Spesiyal, Artukbey Kahve Kuruyemiş yanyana, karşı karşıya biri öbürüne mihnet etmeden müşterilerini bekliyor. Biraz telaşlı, biraz aceleciyiz; bir kahve dükkanına adımımızı atıyoruz. Her biri enva-i çeşit olmak üzere kahveler, badem şekerleri, lokum ve kuruyemişler, kolonyalar; Anadolu kilimlerini hatırlatır şekilde renk renk desen desen minik bir dükkan, ruhu bir hoş eden kokular arasında müşterilere kahve ikram eden çalışanlar…
Ellerimizde kahve poşetleri, hediye kutuları; yorgun bedenimize nispet edercesine dingin ve ferahlamış ruhumuzla  şehirden ayrılıyoruz. 

O günden bugüne, hafızamda canlı duruyor hatıralar: Birbiri üstüne yükseliyor gibi duran evler, hepsi birbirinden daha zarif telkariler, güvercinler, daracık sokaklar, dik merdivenler, kahve kokuları, lezzetli yemeler… 

Yorumlar

  1. merabaa. aramıza hoşgeldiniz :)

    YanıtlaSil
  2. Son yazılarınıza yorum yazılamıyor. Neden acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni farkettim. Ne olduğunu bilmiyorum. Çözmeye çalışıyorum.

      Sil
  3. bak son yazımda ben de sana sölemiştim, bana yaptığın en son yorumda :) yorum kutun değişmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba çözdüm problemi. İlginiz için çok teşekkürler...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?